2015. október 7., szerda

Rólunk írták: Széchenyi nyomdokain halad a családi alapítvány

Idén először, szeptember 22-én adják át az Év Széchenyi Vállalkozása díjat, amelyre különböző területekről, összesen 11-en pályáztak. A Gróf Széchenyi István Alapítvány kezdeményezésére a 'legnagyobb magyar' emlékéve lehet 2016. Ennek keretében konferenciákat és egy olyan bált is szerveznének, amelyen mindenki részt vehet, aki kíváncsi az arisztokrácia mindennapjaira - mondta a Rádió Orienten Széchenyi Tímea elnök és Sarkadi Kálmán, az alapítvány titkára a reformer szeptember 21-i születésnapja kapcsán.

A Széchenyi-dinasztia alapítója, a papi hivatást választó Széchényi György volt, aki letette annak a gondolkodásmódnak az alapját, amiből a család később építkezni tudott. A 103 évet élt érsek megalapozta vagyonát, amelyet a köz javára fordított. A dinasztia legismertebb alakja, Széchenyi István volt. A politikus - akit Kossuth Lajos a legnagyobb magyarnak nevezett - újításai révén a modern, új Magyarország egyik megteremtője lett, leszármazottai pedig a 21. században is reformok születését segítik a Gróf Széchenyi Család Alapítványon keresztül.

A Magyar Tudományos Akadémia alapjainak lefektetője alapvetően nyugtalan, mindig tettre kész természetű volt, ezért fiatalon és aktív éveiben nem szerette idejét a Nagycenki Kastélyban tölteni – mondta el Sarkadi Kálmán. Hozzátette, amikor a reformer kicsit lecsendesedett, elkezdte élvezni az itteni békés, nyugodt környezetet, akkor töltött több időn Nagycenken. Az alapítvány munkásságának köszönhetően még a nyáron kívül-belül megújult a Széchenyi-örökség részét képező nagycenki Széchenyi Mauzóleum, amely az elnök elmondása szerint nagyon rossz állapotban volt. „Mi ezt jeleztük a kormány felé, aki 127 millió forintot különített el a felújításra” – tette hozzá.

Az alapítvány munkájának egyik legfontosabb célja a családfakutatás annak érdekében, hogy az oktatás területére bekerülve a diákok ne csak Széchenyi István, de a dinasztia más tagjainak életét, tevékenységét is megismerjék. Ennek keretében az eddig feltárt és elemzett levéltári anyagokból jövőre könyv jelenik meg a család életéről Kas Géza tollából. „Kevesen tudnak például azokról a női családtagokról, akik az első világháborút követően a Vöröskereszttel közösen egy vagont vásároltak és a megsérült vagy elesett katonákat hazahozták” – mondta Széchenyi Tímea, hozzátéve, hogy ilyen és ehhez hasonló érdekességeket ismerhet meg a dinasztiáról az, aki elolvassa a könyvet.

Idén először adják át az Év Széchenyi Vállalkozása díjat, szeptember 22-én. A részt vevő 11 versenyző több területről érkezett, s a zsűri döntése már megszületett – mondta el az alapítvány vezetője.

A család október 10-én Vác-Budapest útvonalon emléktúrát indít, amelynek célja, hogy a erősítse a vízi sport szeretetét a gyermekekben. „A motorcsónak és a hajó kivételével bármilyen járművel el lehet indulni a megmérettetésen” – mondta Széchenyi Tímea. Emellett a Szabad Akadémia elnevezésű program keretében elindult egy sorozat, ahol minden hónap utolsó csütörtökén, szigorúan politikától mentesen szakértők előadásokat tartanak az érdeklődőknek. „Jövőre pedig - amit szeretnénk Széchenyi István emlékévként megünnepelni - szerveznénk egy konferenciát és egy olyan bált is, amelyen bárki részt vehet aki kíváncsi arra, hogyan élik mindennapjaikat az arisztokraták” – mondta el a tervekről.

OrientPress Hírügynökség (OPH)
Kép: szechenyicsalad.hu
Forrás: http://www.orientpress.hu/148257

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése